Spitsbergenreizen

Zodra jij de eerste stap aan boord van de Meander zet, begint een onvergetelijk avontuur. De Meander is een comfortabel schip volledig uitgerust voor de arctische wateren. Ontspannen bij een heerlijk zeebriesje aan dek, voor anker gaan in een baai voor een gletscher of zelfs met de Zodiac naar het strand voor een wandeling. Werkelijk alles is mogelijk op je reis. En als je aan het einde van de dag geniet van het panorama om je heen, droomt je al weg bij de avonturen van de volgende dag. Laat je leiden van de elementen en verwacht het onverwachte. Geniet van de uitdagende natuur van Spitsbergen, wij nemen jou mee op een reis die nog lang in het geheugen gaat blijven.

Ben jij op zoek naar en actieve zeil reis in een adem nemend gebied als Spitsbergen? Kom dan mee op de Meander. Helpen met zeil zetten, het schip sturen, fantastische wandelingen en zo veel interessante verhalen tijdens lezingen aan boord. Een dag naar dag planning van de reis om altijd het best mogelijke uit te kunnen halen. Als dit bij jou past, kom mee en heb de tijd van je leven.

Op de Meander bieden wij 4 twee persoons hutten aan met gedeelde douche en wc en twee 2 persoons comfort hutten met eigen douche en wc. Onze kok aan boord gaat je verwennen met dagelijks afwisselende maaltijden. Aan dek begeleid onze bemanning jou met zetten van de zeilen, navigeren en sturen van het schip.

Inbegrepen in de reissom:

 • Verblijf in een tweepersoonshut met gedeeld douche en wc of comfort hut met eigen douche en wc
 • Beddengoed en handdoeken
 • Volpension aan boord
 • Havengeld
 • Gids / Expeditie Leider

Niet inbegrepen in de reissom:

 • Transferkosten
 • Drankjes, m.u.v. koffie, thee en water
 • Reis- en annuleringsverzekering

Overige informatie:

 • Paspoort of identiteitskaart niet vergeten
 • Bagage bij voorkeur in een reistas; harde koffers zijn lastig op te bergen in de hutten
 • Uitgaven aan boord kunnen aan het einde van de reis afgerekend worden
 • Aan boord is het NIET mogelijk om met kaart af te rekenen

Spitsbergenreis 14 dagen van Longyearbyen naar Longyearbyen
(18.06.2022 – 02.07.2022)

Praktische informatie:
Datum: 18.06.2022 (14:00) – 02.07.2022 (12:00)
Duur: 14 dagen – Service: volpension
Prijs: standaard hut € 4.550,- p.p / comfort hut € 4.850,- p.p.
Hoofdtaal gesproken aan Boord: Engels
Inscheping: Longyearbyen  14:00
Uitscheping: Longyearbyen 12:00
Luchthavens: Longyearbyen

Paklijst:
Paklijst voor een tochtje op de Meander

Bekijk de reis

Boeken

Spitsbergenreis 7 dagen van Longyearbyen naar Longyearbyen
(03.07.2022 – 10.07.2022)

Praktische informatie:
Datum: 03.07.2022 (14:00) – 10.07.2022 (12:00)
Duur: 7 dagen – Service: volpension
Prijs: standaard hut € 2.250,- p.p / comfort hut € 2.550,- p.p.
Hoofdtaal gesproken aan Boord: Engels
Inscheping: Longyearbyen  14:00
Uitscheping: Longyearbyen 12:00
Luchthavens: Longyearbyen

Paklijst:
Paklijst voor een tochtje op de Meander

Bekijk de reis

Boeken

Reisomschrijving 14 dagen Spitsbergen

Dag 1 Inscheping in Longyearbyen

Welkom in Longyearbyen, welkom op de Meander! Je bent vanaf 14.00 uur welkom aan boord, waar jou vakantie gelijk gaat beginnen. De hut wordt je toegewezen, het schip met betrek op veiligheid en het gedrag aan boord wordt uitgelegd.. Het schip vertrekt ’s avonds of afhankelijk van het weer de volgende ochtend.

Dag 2 Forlandsundet, Ny-Ålesund

We verlaten de Ijsfjorden en zeilen door de Forlandsundet. Als het weer het toelaat landen we op Fuglehuken, waar Willem Barentsz als eerste reiziger in Spitsbergen voet aan wal zette in 1596. Hier vinden we ook graven van walvisvaarders en bezoeken verschillende kolonies vogels. Mogelijk treffen we zeehonden en walrussen, die hier regelmatig te vinden zijn.

Dag 3 Smeerenburg en Ytre Norskøya

Vrijwel dagelijks wordt op deze reis op de meeste interessante plekken geprobeerd aan land te gaan. De expeditie staf gaat mee en vertelt je meer over deze plaatsen. Zij zijn te allen tijde gewapend, in verband met het gevaar voor ijsberen in Spitsbergen. De gebieden die je bezoekt zijn onbewoond waardoor aanlegsteigers ontbreken. Om op anders ontoegankelijke plaatsen aan land te komen wordt gebruik gemaakt van een zodiac. Op deze dag ligt een bezoek aan de restanten van Smeerenburg in het verschiet, het grootste 17de eeuwse walvisstation op Spitsbergen. In de 17e en 18e eeuw werd er vanuit de Republiek fanatiek op walvissen gejaagd. Een bekende walvisjager-kapitein, die later Neerlands grootste zeeheld wed, was Michiel de Ruyter. We landen ook op Ytre Norskøya en mogelijk de Zeeuwse Uytkijk, waar we vele graven uit de gloriedagen van de walvisvaart treffen.

Dag 4-14 Spitsbergen hoe het vroeger was.

We varen hetzij naar Sorgfjord, waar we een goede kans hebben walrussen te zien, of naar Murchison Bay, ten noorden waarvan we een droge toendra vinden, de thuishaven van vele rendieren. Hier is ook een Zweeds onderzoeksstation. Als de elementen het toelaten is er misschien ook een mogelijkheid om de Van Dongen bocht te bereiken, Deze bocht, vernoemd naar de Nederlandse poolheld Sjef van Dongen, ligt in het uiterste noordoosten. Van Dongen deed mee aan de reddingsexpeditie die poolreiziger Umberto Nobile moest ontzetten, nadat hij met zijn Zeppelin was neergestort. Het verhaal van deze bijzondere tocht hoor je aan boord. Daar zal ook de film gedraaid worden, die van het leven van Sjef van Dongen gemaakt is. In 2015 verschenen overigens twee boeken van deze held.

Het definitieve reisschema wordt pas gaande weg gemaakt, als ijs, windrichting en weer beter te voorspellen zijn.
Een reis rond Spitsbergen zou ons leiden naar Ny Alesund en Smeerenburg, de Sorgfjord en de zeven eilanden in het uiterste noorden aan de noordkant van Nordauslandet. Daarna zullen we een lange en zeedag maken langs de gletsjerfjord om te eindigen aan de zuidkant van de Hinlopenstraat. Daarvandaan gaan we langs de oostkust reizen om uiteindelijk weer terug te keren waar we begonnen: in Longyearbyen, het start- en eindpunt van je reis naar Spitsbergen.
Mocht dat niet lukken vanwege te veel ijsgang, dan varen we vanuit de Hinlopenstraat direct terug te varen. Risico’s dat het rondje niet gemaakt kan worden zijn er altijd. Maar geen zorgen, ook een terugreis via de Hinlopenstraat is een geweldige route. Fjorden genoeg onderweg! 

Wij hopen zoveel mogelijk te kunnen laten zien van het arctisch wildlife: walvissen, poolvossen, walrussen, vogels en natuurlijk de ijsbeer. Onze crew zal zijn uiterste best doen om de beste plaatsen daarvoor te bezoeken; een garantie op het zien van het wildlife kunnen we natuurlijk niet geven. In de tijd op zee kun je in de warme salon met je medereizigers kletsen onder het genot van een kopje thee. Als de Meander weer in Longyearbyen arriveert, is het zeker de moeite om nog enige tijd te spenderen in Longyearbyen.

Wij werken niet met een dagelijkse routebeschrijving van het programma, omdat we het graag in willen kunnen spelen op het weer en de locatie van eventuele walvissen en andere wilde dieren. De bemanning en de expeditieleider coördineren de route zodanig dat de best mogelijke route wordt gevaren.
Weer en wind kunnen van invloed zijn op het reisprogramma

Reisomschrijving 7 dagen Spitsbergen

’s Middags de 18, Juni kom jij bij ons aan boord en de bemanning staat klaar om jou te verwelkomen. Na een introductie met betrek het leven aan boord en veiligheid gaan de trossen los, en de reis begint. De Meander vaart de prachtige Ijsfjorden uit, wat een mooi begin. Onze reis gaat langs de westkust van Spitsbergen, of naar het noorden of naar het zuiden. Altijd afhankelijk waar ons de wind, weer en ijsgang heen leidt.

Op deze 7 dagse reis verken je het kustgebied van Spitsbergen. Als mogelijk wordt er gezeild van een plek naar de volgende langs de kust van Spitsbergen. Dagelijks zijn er landingen met behulp van de twee aanwezig zodiacs in de fjorden, bij een gletsjer of op de toendra. Uiteraard onder gewapende begeleiding van de expeditie leider, de lokale ijsberen ontwijken wij! De expeditie leider geeft uitgebreid uitleg over de verloop van de reis, lezingen en geeft aantwoord tijdens een gesprek buiten aan dek.

Bij koers in richting het noorden.
Bij Gravneset kun je langs een historische plek varen… Daar waar Willem Barentsz voor anker ging en Spitsbergen haar naam gaf. In Smeerenburg kun je de resten van het roemruchte walvisjagersdorp uit de 17e eeuw vinden. De talloze graven herinneren aan een gevaarlijk en ruig bestaan. Plekken als Sallyhamna, de Magdalenafjorden, de Cross en Kongsfjorden wachten met fantastische panoramas en onvergetelijke indrukken op ons.

Als wij uit de Ijsfjorden richting zuiden varen wacht er de Bellsund met de prachtige Reserchebreen, veel historie en dieren op ins. Verder in het zuiden ligt de Hornsund met een onvergelijkbare gletjser wereld en prachtige berg formaties. Soms is het ook mogelijk om het zuid kaap te bezoeken. Waar mooie wandelingen en sfeervolle plekken op ons wachten.

Tijdens onze reis langs de schitterende kustlijn van Spitsbergen passeren wij gletsjers en grillige bergtoppen. Af en toe en als het weer het toe laat, varen wij ook nachten door om de volgende dag in een prachtige baai wakker te worden en weer aan wal te gaan. Het mooiste is een reis op Svalbard met genoeg tijd te genieten en de wal ziekte stress niet op te laten komen. De avond achter het anker in een prachtige baai met zicht op een gletsjer, een lekker glaasje wijn of een boek op het achterdek. Dat is de magie van Spitsbergen en een reis op de Meander. Wij hopen zoveel mogelijk te kunnen laten zien van het arctisch wildlife: walvissen, poolvossen, walrussen, vogels en natuurlijk de ijsbeer. Onze crew zal zijn uiterste best doen om de beste plaatsen daarvoor te bezoeken; een garantie op het zien van het wildlife kunnen we natuurlijk niet geven. In de tijd op zee kun je in de warme salon met je medereizigers kletsen onder het genot van een kopje thee. Als de Meander weer in Longyearbyen arriveert, is het zeker de moeite om nog enige tijd te spenderen in Longyearbyen.

Wij werken niet met een dagelijkse routebeschrijving van het programma, omdat we het graag in willen kunnen spelen op het weer en de locatie van eventuele walvissen en andere wilde dieren. De bemanning en de expeditieleider coördineren de route zodanig dat de best mogelijke route wordt gevaren.
Weer en wind kunnen van invloed zijn op het reisprogramma.