Over ons

Welkom op Expeditieschip Meander!

Expedities zeilschip Meander zeilen naar Schotland IJsland en Groenland

Na jarenlange ervaring op diverse zeilschepen in verschillende vaargebieden verspreid over de Noordzee, Oostzee, de Atlantische Oceaan en de poolgebieden bieden wij sinds juli 2016 zeilreizen aan op ons expeditieschip Meander. Het varen op deze prachtige tweemaster is voor ons een droom die uitkomt. Het schip geeft ons de mogelijkheid om meer van deze wereld te ontdekken.
Graag nemen wij en onze crew u mee aan boord om u de prachtige natuurgebieden van Noorwegen en Spitsbergen te laten zien.

Heine van de Molen runde zijn eerste zeilschip en charterbedrijf toen hij nog maar 19 jaar oud was. Hij voer toen voornamelijk op de Nederlandse kustwateren. Door zijn jarenlange ervaring als eigenaar op een aantal schepen bouwde hij een aanzienlijke hoeveelheid ervaring op als kapitein. Heine houdt van zeilen en uitdagingen. De laatste jaren heeft hij dit met de Meander kunnen vinden op de Noord- en Oostzee. Het uitvoeren van expedities in Noorwegen en het Noordpoolgebied is al jaren zijn droom. In het verleden nam hij deel aan een expeditie op Antarctica en voer hij op schepen rond de Noord-Atlantische Oceaan.

Mario Czok begon zijn carrière op tallships toen hij 15 jaar oud was. Hij zeilde aanvankelijk als matroos rond het Baltische gebied en de Noordzee. Na een paar jaar voltooide hij zijn kapiteinspatent en begon hij als kapitein op Tallships. Na een aantal jaren op verschillende schepen in het Noordpoolgebied, meer dan duizend mijl overtochten, een aantal jaren de wind opzoeken tussen de Oostzee, het Caribisch gebied, de Noord-Atlantische Oceaan en het Noordpoolgebied, besloot hij zijn eigen expedities op de Meander te beginnen. Zeilen op de Meander is de perfecte manier om reizen in het Hoge Noordpoolgebied uit te voeren. Minder passagiers, comfort aan boord en slimme technische oplossingen. Daar wachtte Mario op!

Andrea Böttinger vaart al jaren op traditionele zeilschepen en Tallships. Na jaren ervaring te hebben opgedaan met zeilen door heel Nederland, de Noord- en Oostzee en de Atlantische Oceaan werd ze kapitein op Nederlandse traditionele zeilschepen om met gasten prachtige zeilreizen te varen. Andrea en Heine hebben elkaar gevonden en werden meer dan alleen vrienden. Andrea werkt al heel lang samen met Heine. Ze bouwde samen met hem de Meander op en volgt de droom net zo. Andrea hoort bij onze expeditiecrew en zij ondersteunt Mario en Heine bij de organisatie en het bureau in Harlingen.

Begin 2021 waren er enkele ontmoetingen met Mario over hoe ze konden samenwerken om Meander naar het noorden te brengen. Sailing Expeditions was al opgezet door Heine en Andrea en nu zal er samen met Mario daadwerkelijk koers gezet worden naar Noorwegen en Spitsbergen.

Het zeilschip…

De Meander is een zeilschip met een versterkte romp om in ijs te kunnen varen. Zij heeft een mooi en degelijk interieur voor 12 gasten. Door haar wereldwijde keuringen en grote bunkercapaciteiten kunnen wij met dit schip lange reizen maken zonder afhankelijk te zijn van landbevoorrading en stelt ons het schip in staat om routes te varen en plaatsen te bezoeken waar weinigen zijn geweest.

Ons aanbod…

Wij organiseren op de Meander expedities en actieve zeilreizen waarbij de passie voor het zeilen, de natuur en het avontuur centraal staan.
Hiervoor verhuren we ons  zeilschip ‘Meander’ en bieden we reizen aan waarbij wij het zeilen ook met skitochten, wandeltochten en expedities in speciale natuurgebieden combineren.

Onze zeilgebieden…

Op dit moment zijn onze vaargebieden de Noordzee en de Noorse Ijszee (Noorwegen en Spitsbergen).

Ervaren bemanning…

We maken zelf deel uit van onze ervaren bemanning. Wij en onze bemanning zijn gecertificeerd om ieder in zijn functie wereldwijd op zeilende cruiseschepen te varen en onze ervaren koks verwennen u graag met heerlijke maaltijden aan boord.

Zeilen op de Meander is een beleving…!

Het gebied rondom Noorwegen en Spitsbergen biedt ons een perfecte omgeving om het noordelijke poolgebied op een mooie en onvergetelijke manier te ontdekken. Veel tijd om wandelingen te maken naar de mooiste en meest adembenemende plekjes, met behulp van de wind naar de volgende bestemming zeilen, (zeldzame) dieren spotten, een warm bed en douche na een dag vol activiteiten, dat is waar wij voor staan.

Persoonlijke betrokkenheid…

We organiseren zeilreizen op kleinschalig niveau. Onze persoonlijke aandacht voor u op het schip en vanuit het kantoor is uniek.
We bieden op expeditieschip Meander kleine cruises aan, ver weg van de drukte aan de wal. De cruiseschipindustrie groeit snel, maar willen graag klein en persoonlijk blijven. 12 passagiers stellen ons in staat om zelfs speciale wensen individueel te vervullen. Onze regelmatige zodiac-landingen worden op een gemakkelijke manier uitgevoerd en er is voldoende ruimte in onze salon voor het geven van lezingen.

Onze kenmerken…

 • Actief zeilen
 • Avontuur beleven
 • Verkennen van prachtige natuurgebieden
 • In contact komen met andere mensen
 • Ontdekken van nieuwe landen en culturen
 • Wandelen en zeilen
 • Expedities en zeilen
 • Skiën en zeilen
 • Genieten van lekkere maaltijden aan boord
 • Ervaren bemanning
 • Verblijf aan boord van een comfortabel en veilig zeilschip
 • Persoonlijk contact

En…

Wij zijn met de Meander van plan om elk jaar vanaf maart tot einde april langs de kust van Noorwegen te varen, begin mei tot eind september rond Spitsbergen en we zullen het seizoen van oktober tot jaruari voortzetten in de noordelijke wateren rond Tromsø. Sneeuwschoenwandelingen en noorderlicht/walvissen spotten. Eventuele andere doeleinden horen we graag!
De Meander is beschikbaar voor individuele boekingen, contracten en charter. Charters of opties voor reizen kunnen worden besproken, met name ook met betrekking tot Covid-19.