noord-noorwegen

De Lofoten, een eilandengroep in Arctisch Noorwegen dat een van de mooiste gebieden ter wereld is. Duizenden jaren gecultiveerd en vanaf de 5e eeuw het toevluchtsoord van de Vikingen. Een gebied met een bijzondere geschiedenis. Een landschap met bijzondere kleuren. Een bron van inspiratie voor schrijvers en kunstenaars door de eeuwen heen.
Hier botst de zee tegen de bergen, waardoor bijzondere wolken ontstaan. En als de zon laag staat, is er een speciaal effect tussen het licht en het landschap.
De Lofoten zijn steile bergen die plaatsmaken voor stranden met geel zand en helder water. Het lijkt wel ‘Klein Zwitserland aan zee’.

230428b_Bleikdjupet_42

Noorwegen is een van de beste plekken om walvissen te spotten. Langs de kust leven potvissen, orka’s, bultruggen, grienden en dolfijnen. In het noorden van Noorwegen heb je de meeste kans om walvissen te zien.

Als het vanaf de tweede helft van augustus donker genoeg is, is er een kans om het Noorderlicht te zien. Het Noorderlicht bevindt zich op een cirkel rond de polen en de Lofoten en het noordelijke kustgebied zijn goede gebieden om het te zien.

Op de Meander bieden we 4 standaard tweepersoonshutten met gedeelde douches/toiletten en comfort tweepersoonshutten met eigen douche/toilet. Onze kok aan boord maakt dagelijks gevarieerde maaltijden voor je klaar. Aan dek laat onze bemanning je zien hoe je de zeilen zet, navigeert en het schip bestuurt. Ze brengen je met zodiacs naar de wal om het landschap te verkennen.

noorwegen

lofoten 2

Bodo-Tromso (Lofoten/Senja/Kvaenangen)
30.10.2024 (18:00) – 10.11.2024 (10:00)

-Volgeboekt-

Standard: €3.115,-
Comfort: €3.415,-

noorwegen

orca's & noorderlicht 1

Tromso-Tromso
(Kvaenangen)
11.11.2024 (18:00) – 18.11.2024 (10:00)
Standard: €2.185,-
Comfort: €2.485,-

Reis omschrijving

Natuurliefhebbers en fotografen zullen dol zijn op deze reis. Er is een wereld vol magie en wonderen te ontdekken, dat is Noord-Noorwegen.
Onze dagen slingerend door de fjorden zullen we worden overspoeld door panoramische landschappen van steile bergtoppen die in beschutte wateren storten. Onze exacte route wordt natuurlijk bepaald door het weer, maar zal ons zeker leiden langs pittoreske vissersdorpjes met schilderachtige haventjes, afgelegen ankerplaatsen en ongerepte landschappen. Onderweg zullen onverwachte ontmoetingen met wilde dieren een lust voor het oog zijn. Er zijn maar weinig plaatsen ter wereld waar de kans zo groot is om grote groepen walvissen te zien. Natuurlijk kunnen we de waarnemingen niet voorspellen, we nemen gewoon de geschenken van de natuur zoals ze ons worden gegeven. Als de avond valt, richten we bij gunstige weersomstandigheden onze blik naar de hemel op zoek naar het noorderlicht.

Dit licht staat ook bekend als Aurora Borealis en is een van de spectaculairste natuurverschijnselen ter wereld. Noord-Noorwegen is een van de beste plekken ter wereld om ze te zien. Zonder waarschuwing licht de hemel op met dansende linten van kleur, variërend van het meest voorkomende groen tot rood- en paarstinten. Meander bezoekt plaatsen en havens met weinig lichtvervuiling, wat de perfecte kans biedt om van het noorderlicht in al zijn pracht te genieten en het te fotograferen. Hoewel geen enkele waarneming of bepaalde kleur van het noorderlicht gegarandeerd kan worden, zijn de kansen in deze tijd van het jaar zeer goed op de plaatsen waar we met de Meander naartoe varen. Onze ervaren bemanning heeft al veel mooie plekken om u te laten zien in de loop van de reis, maar we zijn voortdurend op zoek naar nieuwe bezienswaardigheden en gebieden om te verkennen en te ontdekken met onze gasten. Door dit gebied te verkennen op een schip als Meander kunnen we ons wagen aan plaatsen die anders buiten bereik blijven. Ons belangrijkste doel is om je te betoveren met een unieke ervaring van Noord-NoorwegenDe planning van de route is direct afhankelijk van het weer en de lichtomstandigheden. De bemanning bepaalt de route op basis van de weersvoorspellingen om je de best mogelijke ervaring te bieden. De uitgestrekte, ongerepte fjord- en kustlandschappen van Noord-Noorwegen staan garant voor een onvergetelijke ervaring. De reis begint in Tromsø. Dit winterwonderland schittert door de poolnacht en Arctische winters als een baken in de donkere tijden. De stad herbergt talloze musea waar je je kunt verdiepen in de arctische geschiedenis en de ontwikkeling van de stad. Als je de stad verkent, proef je de Noorse cultuur en gezelligheid, zelfs tijdens de korte dagen van de poolnacht.
Bij aankomst ontmoet je de bemanning en je medereizigers en ga je naar je hut. De bemanning zal u assisteren en een briefing geven over het schip en de veiligheid. Als iedereen aan boord is en kennis heeft gemaakt, kan het avontuur beginnen en wordt de Meander verwacht uit te varen. Als het weer ongeschikt is, zal de volgende ochtend de trossen losgegooid worden om het avontuur te beginnen. Op deze reis zal geen dag hetzelfde zijn. Overdag zullen we genieten van prachtige wandelroutes, adembenemende uitzichten en voorbijtrekkende vergezichten. s Nachts liggen we langszij in pittoreske haventjes of gaan we voor anker in prachtige baaien om het noorderlicht te bewonderen. Je wordt altijd op de hoogte gehouden van de route. De dagen worden in deze tijd van het jaar snel korter in Noorwegen. De schemering schildert de landschappen om ons heen in het mooiste licht en creëert perfecte omstandigheden voor fotografie. De donkere nachtelijke hemel komt, met een beetje geluk, tot leven met noorderlicht. De rust van de Meander voor anker biedt je lange avonden op het dek met een warm drankje in bewondering voor het noorderlicht of een gezellige avond in de salon met je medereizigers. De kleine, historische dorpjes die we onderweg aandoen zijn perfect voor korte wandelingen om het landschap vanaf het land te verkennen, of avondwandelingen om de lokale cultuur te verkennen nadat de Meander is aangemeerd in een pittoresk haventje.

Omdat we op een zeilschip zijn, is zeilen een actief onderdeel van het dagelijks leven. Het liefst varen we zo vaak mogelijk onder zeil en zodra het weer het toelaat. De Meander is een eenvoudig te bedienen zeilschip dat veel plezier biedt. Onze bemanning zal je altijd uitnodigen om een actieve rol te spelen in het zeilen als dat je hartje begeert. De sereniteit van de fjorden, omringd door majestueuze bergen komen nog beter tot hun recht als de Meander zonder motorgeluid door het water glijdt.

Mogelijke havens en ankerplaatsen: We hebben geen vast reisschema met vooraf bepaalde bestemmingen die integraal deel uitmaken van de reis en de ervaring. In plaats daarvan is de planning flexibel, van dag tot dag, rekening houdend met de interesses van de groep en met weer en wind. Uit jarenlange ervaring in Noord-Noorwegen en Spitsbergen weten we dat deze aanpak de mooiste reiservaringen oplevert en dat het weer een gids is die ons naar nieuwe ontdekkingen leidt in plaats van een potentiële storende factor. Dit is een selectie van plaatsen die we tijdens deze reis kunnen bezoeken. Zuidelijke route mogelijke havens: Andfjord , Senja , Andenes, Gryllefjord , Skrolsvik , Sommarøy , Harstad , Nusfjord , Reine en diverse ankerplaatsen.

Aan boord van Meander hebben we het zeldzame genoegen om de kust van Noord-Noorwegen te verkennen in het schijnsel van het poollicht in november.

Onze reis begint met de inscheping in Tromsoe, vanwaar we op zoek gaan naar walvissen. Dit is een ideale tijd om Orka’s en Bultruggen te observeren, die hier worden aangetrokken door de vele scholen haring op zoek naar voedsel. We volgen geen vaste of strikte reisroute, maar maken gebruik van de tijd om walvissen te spotten wanneer we de kans krijgen en plannen spontaan talloze excursies aan wal.

Tijdens onze reistijd worden de dagen veel korter en ‘s nachts zijn de magische lichtshows van het noorderlicht vaak aan de hemel te zien. Pittoreske, kleine vissersdorpjes wachten op ons – nu weg van de zomerse drukte. En een betoverend berglandschap omringd door een fabelachtig fjordenlandschap. Niet zelden kunnen we de mystieke activiteit van het poollicht waarnemen.

Conclusie: Een heerlijk mystieke en ontspannen reiservaring – weg van de zomerse drukte. En dit samen in een kleine groep met walvisspotten met de Meander- een waar genoegen!