Noorwegenreizen

De Lofoten, een eilandgroep in Arctisch Noorwegen die tot een van de mooiste gebieden ter wereld behoren. Al duizenden jaren gecultiveerd en vanaf de 5e eeuw het toevluchtsoord van de Vikingen. 

Een gebied met een bijzondere geschiedenis. Een landschap met bijzondere kleuren. Door de eeuwen heen een inspiratiebron voor schrijvers en kunstenaars. 

De zeelucht botst hier op de bergen, waardoor bijzondere wolken ontstaan. En bij de lage stand van de zon ontstaat er een bijzonder samenspel tussen het licht en het landschap. 

De Lofoten zijn opvallend ruig, steile bergen die overgaan in stranden met geel zand en helder water. Het lijkt ‘Klein Zwitserland aan zee’ wel.

Je hebt hier overal vissersdorpjes, maar volgens de bewoners is Nusfjord het best bewaard gebleven. Het Trollfjord op de Lofoten is populair. Dit fjord is op sommige stukken erg nauw. Een tocht op het water laat de Lofoten in volle glorie zien. En je ziet ook zeearenden, die hier veelvuldig leven. 

De Lofoten zijn ideaal voor wandelingen. Je kunt uit talloze wandelroutes kiezen, die variëren van een tot meerdere uren. De hoogde verschillen bedragen vaak een paar honderd meter en van boven heb je schitterende uitzicht over het heuvellandschap en eilanden. Ook op deze zeilreis maken we tijd om te wandelen. Je kan individueel of in een groep wandelingen maken die net zo zwaar of licht zijn zoals je zelf wilt. En natuurlijk doe je war je zin in hebt. 

Noorwegen is één van de beste plekken om walvissen te spotten. Langs de kust leven potvissen, orka’s, bultruggen, grienden en dolfijnen. In het noorden van Noorwegen maak je de grootste kans om walvissen te zien. 

Tromsø-Bodø OKTOBER 2023 – Ervaar de pracht van de wilde dieren en landschappen van het Noorse Noordpoolgebied onder het noorderlicht

Zowel natuurliefhebbers als fotografen zullen genieten van deze reis. De reis begint in Tromsø en eindigt in Bodø, maar tussendoor is er een wereld van magie en verwondering te ontdekken, dat is Noord-Noorwegen. Terwijl we onze dagen door de fjorden slingeren, zullen de panoramische landschappen van steile bergtoppen die overgaan in beschutte wateren ons omringen. Onze exacte route wordt natuurlijk bepaald door het weer, maar zal ons ongetwijfeld langs pittoreske vissersdorpjes met schilderachtige havens, geïsoleerde ankerplaatsen en ongerepte natuur leiden. Onderweg zullen onverwachte ontmoetingen met dieren in het wild een lust voor het oog zijn. Er zijn weinig andere plaatsen in de wereld waar het zo waarschijnlijk is om grote groepen walvissen te zien. Natuurlijk kunnen we waarnemingen niet voorspellen, we nemen gewoon de geschenken van de natuur zoals ze ons worden geschonken.

Als de avond valt, zullen we bij gunstige weersomstandigheden onze blik naar de hemel richten op zoek naar het noorderlicht. Ze staan ook bekend als Aurora Borealis en zijn een van ‘s werelds meest spectaculaire natuurverschijnselen en Noord-Noorwegen is een van de beste plekken ter wereld om ze te zien. Zonder waarschuwing licht de lucht op met dansende linten van kleur, variërend van het meest voorkomende groen tot tinten rood en paars. Meander zal plaatsen en havens bezoeken met weinig lichtvervuiling, wat de perfecte kans geeft om te genieten van het noorderlicht in al zijn pracht en dit te fotograferen. Hoewel geen enkele waarneming of bepaalde kleur van het noorderlicht kan worden gegarandeerd, zijn de kansen in deze tijd van het jaar zeer goed op de plaatsen die we met de Meander betreden.

Onze ervaren bemanning heeft tijdens de reis al veel mooie plekken om u te laten zien, maar we zijn voortdurend op zoek naar nieuwe bezienswaardigheden en gebieden om samen met onze gasten te verkennen en te ontdekken. Door dit gebied te verkennen op een schip als de Meander kunnen we ons wagen op plaatsen die anders onbereikbaar blijven. Ons belangrijkste doel is om u te betoveren met een unieke ervaring van Noord-Noorwegen.

De planning van de route is direct afhankelijk van het weer en de lichtomstandigheden. De bemanning bepaalt de route op basis van de weersvoorspellingen om u de best mogelijke ervaring te bieden. De uitgestrekte, ongerepte fjord- en kustlandschappen van Noord-Noorwegen zorgen gegarandeerd voor een onvergetelijke ervaring.

De reis begint in Tromsø. Dit winterwonderland schijnt door de poolnacht en arctische winters als een baken in de donkere tijden. De stad herbergt tal van musea waar je je kunt onderdompelen in de arctische geschiedenis en de ontwikkeling van de stad. Door de stad te verkennen, proef je de Noorse cultuur en gezelligheid, zelfs tijdens de korte dagen van de poolnacht.

Vanaf 18.00 uur wij heten u van harte welkom aan boord van de Meander. Bij aankomst ontmoet u de bemanning en uw medereizigers en neemt u uw intrek in uw hut. De bemanning zal u helpen en u een briefing geven over het schip en de veiligheid. Nu iedereen aan boord en vertrouwd is, zijn we klaar voor het begin van het avontuur en wordt verwacht dat de Meander gaat zeilen. Als het weer niet geschikt is, kunnen we de volgende ochtend de trossen losgooien om aan ons avontuur te beginnen.

Tijdens deze reis zal geen dag hetzelfde zijn. We zullen overdag genieten van prachtige wandelroutes, adembenemende uitzichten en passerende panorama’s. ‘s Nachts liggen we langszij in schilderachtige havens of gaan we voor anker in prachtige baaien om het noorderlicht te bewonderen. U wordt te allen tijde op de hoogte gehouden van het reisschema.

Dagen worden in deze tijd van het jaar snel korter in Noorwegen. De schemerperiode schildert de landschappen die ons omringen in het mooiste licht en creëert perfecte omstandigheden voor fotografie. De donkere nachtelijke hemel komt met een beetje geluk tot leven met het noorderlicht. De rust van de Meander voor anker biedt u lange avonden aan dek met een warm drankje vol ontzag voor het noorderlicht of een gezellige avond in de salon met uw medereizigers.

De kleine, historische dorpjes die we onderweg bezoeken zijn perfect voor korte wandelingen om het landschap vanaf het land te verkennen, of voor avondwandelingen om de lokale cultuur te ontdekken nadat de Meander in een pittoreske haven is aangemeerd.

Omdat we ons op een zeilschip bevinden, is zeilen een actief onderdeel van het dagelijks leven. Het liefst varen we zo vaak mogelijk onder zeil en zodra het weer het toelaat. De Meander is een makkelijk te gebruiken zeilschip waar veel plezier aan wordt beleefd. Onze bemanning nodigt u altijd uit om een actieve rol in het zeilen te spelen als dat uw hartenwens is. De sereniteit van de fjorden, omlijst door majestueuze bergen, komt nog beter tot zijn recht als de Meander zonder motorgeluid door het water glijdt.

Vervolgens zetten we koers naar Bodø. We komen daar in de late namiddag aan en eindigen deze onvergetelijke reis met een warme, gezellige avond in het mooie Bodø.

De volgende ochtend na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van uw medereizigers en de bemanning. Ontscheping vindt plaats om 10.00 uur in Bodø. De luchthaven is met de taxi in 20 minuten te bereiken.

Afhankelijk van uw individuele vertrekplannen is er misschien nog tijd om de stad en haar omgeving op eigen houtje te verkennen.

Mogelijke havens en ankerplaatsen:

We hebben geen vast reisschema met vooraf bepaalde bestemmingen die een integraal onderdeel zijn van de reis en ervaring. In plaats daarvan is de planning flexibel, van dag tot dag, rekening houdend met de belangen van de groep en met weer en wind. We weten uit jarenlange ervaring in Noord-Noorwegen en Spitsbergen dat deze aanpak de mooiste reiservaringen oplevert en het weer tot een gids maakt die ons naar nieuwe ontdekkingen leidt in plaats van een potentiële verstorende factor. Dit is een selectie van plaatsen die we tijdens deze reis kunnen bezoeken.

Zuidelijke route mogelijke havens: Andfjord , Senja , Andenes, Gryllefjord , Skrolsvik , Sommarøy , Harstad , Nusfjord , Reine en diverse ankerplaatsen.

Praktische informatie:
– Datum: 21.10.2023 (18:00) – 29..10.2023 (10:00)
– Duur: 8 nachten
– Service: volpension (meehelpen)
– Prijs: €1.690 ,- p.p. standaard hut / €1.890 ,- p.p. comfort hut
– !!!!!! LAST MINUTE € 1.390,- / € 1.590,- !!!!!!
– Hoofdtaal gesproken aan Boord: Nederlands/Duits/Engels
– Inscheping: 18:00 uur
– Uitscheping: 10:00 uur
– Luchthavens: Tromsø, Bodø

Inbegrepen in de reissom:
Verblijf in een tweepersoonshut met gedeeld douche en wc of comfort hut met eigen douche en wc
Beddengoed en handdoeken
Volpension aan boord
Havengeld
Gids / Expeditie Leider

Niet inbegrepen in de reissom:
Vluchten en transferkosten van en naar het schip
Drankjes, m.u.v. koffie, thee en water
Reis- en annuleringsverzekering

Overige informatie:
Paspoort of identiteitskaart niet vergeten
Bagage bij voorkeur in een reistas; harde koffers zijn lastig op te bergen in de hutten
Uitgaven aan boord kunnen aan het einde van de reis afgerekend worden

Kaartbetaling is aan boord niet mogelijk

Paklijst:
Paklijst voor een tochtje op de Meander

Boeken