Zeilen in Noorwegen

Nautisch avontuur in het hoge noorden

Een bijzondere vakantie, zeilen en wandelen in een natuur zoals je die nog maar op een paar plaatsen ter wereld vind. Ongeschonden door de afwezigheid van veel mensen. Leven in en met deze natuur op een van de mooiste gebieden ter wereld, de Noorse kust.

Noorwegen, het land van ruige kusten, eilanden, fjorden, vissershavens en verlaten plaatsen. Een land wat je bijzonder goed per schip kunt beleven. Een van de weinige schepen die daar varen is de Meander die de mooiste plekken tussen Ergersund en Tromso weet te vinden, van de zuidkaap tot ver in het Arctisch gebied.

Een combinatie van actief zeilen, idyllisch afmeren in rustige fjorden, mooie wandelingen en het ontdekken van afgelegen plaatsen. Lekker eten in een goed gezelschap omgeven van een mooie natuur. Leven zoals het leven bedoeld is. Als we eenmaal een dag op weg zijn dan zal je merken dat je de rest van de wereld vergeten bent en alleen nog bezig bent met het leven aan boord.

 • Betrouwbaar, gecertificeerd en goed zeewaardig schip
 • Ervaren, volledig gecertificeerde bemanning
 • Actief zeilen
 • Verkennen van prachtige natuurgebieden
 • In contact komen met andere mensen
 • Wandelen
 • Expedities
 • Uitgebreid ontbijt lekkere lunches en 3 gangen diner ‘s avonds
 • Verblijf aan boord van een comfortabel en veilig zeilschip
 • Persoonlijk contact
 • Individueel boeken en meezeilen

 

Kustreizen

De zeilreis met de Meander langs de langgerekte kustlijn van Noorwegen is een unieke belevenis. Elke dag weer genieten van de fjordenkust, de berglandschappen, de talloze eilanden en de diverse kustplaatsen waar wordt aangelegd.
Van Bergen naar het noorden gaat de traditionele route. Gevaren door de Vikingen, door vrachtschepen en handelaren. Sinds de 19e eeuw vervoeren de zogenoemde ‘postschepen ’ op deze route passagiers, post en vracht en noemen het ‘ de mooiste zeereis ter wereld’
Op hun sporen gaat deze zeiltocht langs de Noorse kust vanaf Bergen langs oude handelsplaatsen, de klooster ruïne op Selja, de west kaap en natuurlijk Alesund en Kristiansund. Vaak onder beschutting van de eilandjes en soms op open zee.

Poolcirkelreizen

In verlengde van de kustreizen gaat de zeiltocht op de Meander verder richting noorden vanaf Kristiansund naar Bodo. Hoe noordelijker hoe ruiger en minder dicht bevolkt. Bergen met sneeuw en gletsjers, diepe Fjorden en afgelegen eilanden kenmerken deze reis. Het oversteken van de poolcirkel, de grens van het Arctisch gebied. In het voorjaar alsmaar langer wordende dagen. In het najaar kans op het Noorderlicht.

Lofotenreizen of Noorderlichtreizen

De Lofoten en Vesteralen. Eilandgroepen in Arctisch Noorwegen die tot een van de mooiste gebieden ter wereld behoren. Al duizenden jaren gecultiveerd en vanaf de 5e eeuw het toevluchtsoord van de Vikingen.

Een gebied met een bijzondere geschiedenis. Een landschap met bijzondere kleuren. Door de eeuwen heen een inspiratiebron voor schrijvers en kunstenaars.

Als het vanaf de tweede helft van augustus donker genoeg is bestaat er de kans om het noorderlicht te zien. Het Noorderlicht doet zich voor op een cirkel rond de polen en de Lofoten en het noordelijke kustgebied zijn goede gebieden om het te kunnen zien.

Walvisreizen

Noorwegen is één van de beste plekken om walvissen te spotten. Langs de kust leven potvissen, orka’s, bultruggen, grienden en dolfijnen. In het noorden van Noorwegen maak je de grootste kans om walvissen te zien. Over het algemeen is de eilandengroep Vesterålen een perfecte plek om walvissen te spotten. Dit komt door het continentaal plat dat hier dichtbij ligt. Dit plat zorgt voor een grote stroom aan voedsel waardoor walvissen hier maar al te graag rondzwemmen.
Op onze zeilreizen van de Lofoten naar Tromso of andersom komen we langs de favoriete plek van tientallen potvissen.

Wandelreizen

Vanuit Tromso zijn heerlijke gebieden te bereiken om te gaan lopen. De hoogde verschillen bedragen vaak rond 400 meter en van boven heb je schitterende uitzicht over het heuvellandschap en de Fjorden. Op alle zeilreizen in Noorwegen maken we tijd om te lopen maar tijdens deze reis zal zullen we regelmatig ook langere wandelingen of bergwandelingen gaan doen. Deze kunnen variëren van 1-2 uur tot dagwandelingen van 5-6 uur. En natuurlijk doe je war je zin in hebt. Je kan individueel wandelingen maken die net zo zwaar of licht zijn zoals je zelf wilt. Ook is het mogelijk om met een aantal mensen een (berg)wandeling te maken. Iedere dag overleggen we aan de hand van de plaats waar we zijn, de mogelijkheden en de weersomstandigheden. Wij zorgen voor de nodige kaarten niet alleen op het water maar ook op het land en gaan zo veel mogelijk inspelen op alle wensen.

Zeereizen

De Meander maakt ook een aantal echte zeereizen. Dat zijn overtochten van en naar Noorwegen. Van de Nederlandse stad Harlingen naar Bergen in Noorwegen is bij voorbeeld een traject van 350 mijl over zee in een rechte lijn en pal noord-zuid.

Zeezeilen, mijlen maken, wacht lopen en navigeren

Een aantal dagen volledig afgezonderd van de wereld. s’ Nachts zeilen, mijlen maken, wacht lopen en navigeren zijn de elementen die de verkenning van de kust na een paar etmalen op zee zo bijzonder maken. Onderweg kan je alles leren over zeilen en navigeren op zee.
De Zeereizen duren een aantal dagen en nachten.  Sturen, navigeren, uitkijken en zeilen bijstellen hoort bij de taken tijdens uw wacht en worden aangestuurd en begeleid door de bemanningsleden aan boord van de Meander.
Aansluitend en/of voorafgaand aan het zeetraject varen ook we langs de Nederlandse of Noorse kust zodat we kunnen genieten van de havens en steden, de landschap, de bezienswaardigheden, de fjorden en de cultuur.
De zeereizen zijn voor mensen met echte zeebenen of die dat willen krijgen. Mensen die het avontuur van de zee willen aangaan of die ervaring willen opdoen om later een zeereis met een eigen schip te maken. Ook natuurlijk erg leuk om met een stel zeevaste vrienden of vriendinnen te doen.

Algemene informatie

In verband met onder ander mogelijke annuleringen zijn de algemene voorwaarden van BBZ/TCN/MCVN van toepassing. Bij het boeken krijg je deze algemene voorwaarden toegestuurd.

Gezien de reizen op een zeilschip plaatsvinden is het reisprogramma is altijd mede afhankelijk en onder voorbehoud van weersomstandigheden.

Op de dag van aankomst ben je vanaf 18:00 uur welkom aan boord. Op de dag van vertrek gaan om 10:00 uur weer afscheid van elkaar nemen.

We vinden het leuk als je actief meehelpt met het zeilen, sturen en navigeren. Hier heb je geen ervaring voor nodig en als je hierover meer wilt weten dan leren we je dat graag.

Transfers

De genoemde reizen worden aangeboden exclusief transfer.

Al onze op- en afstap plaatsen zijn zo gekozen dat ze makkelijk te bereiken zijn. Het openbaar vervoer in Noorwegen is goed. Je reist over het algemeen zelfstandig van en naar de aankomst en vertrekhavens.. Uiteraard kunnen we altijd adviseren over de mogelijkheden.

Telefoon: 0031-653209055 (schip) / 0031-612779903 (kantoor)
E-mail: info@sailing-expeditions.com


Reizen en prijzen

Noorwegen is een land wat je bijzonder goed per schip kunt beleven Omdat de prijzen in Noorwegen erg hoog liggen zijn andere vakanties in Noorwegen in verhouding vaak prijziger dan een reis op de Meander.

De genoemde prijzen voor onze reizen zijn per persoon op basis van volpension exclusief transfer, alcohol en frisdrank en verdere persoonlijke uitgaven.

Onze ervaring is dat er meestal niet veel meer persoonlijke uitgaven nodig zijn. We reizen in kleine gezelschappen waardoor we goed kunnen inspelen op de persoonlijke wensen van onze gasten.

Mocht je bij voorbeeld een dieet volgen of speciale wensen hebben geef dat dan bij het boeken door. Wij kunnen dan hier zoveel mogelijk rekening mee houden